О манифестацији СМАГОШ


Организовање сусрета драмских секција у нашој школи почело је школске 2013/2014. године .
Као прва одлука усвојен је ЛОГО и ИМЕ манифестације:
-   СМаГОШ- Сусрети Малих Глумаца Основних Школа
Након тога  су постављени циљеви и задаци Сусрета као и мали правилник о учествовању.


 

ОСМИ  Сусрети малих глумаца основних школа


СЕДМИ  Сусрети малих глумаца основних школа


Погледајте галерију - Дан први
Погледајте галерију - Дан други
Погледајте представу Свињар са YouTube канала наше школе
Погледајте представу Покондирана тиква са YouTube канала наше школе

После паузе од три године , због епидемиолошке ситуације, ове школске 2022/2023. године , 27. и 28. априла, десили су се СЕДМИ  Сусрети малих глумаца основних школа. Осећали смо велико задовољство што смо успели да вратими  манифестацију у нашу школу. Са поносом можемо да кажемо да су Сусрети  били веома успешни с обзиром на број представа које су учествовале и њихов квалитет.
Већ четврти  пут учешће у нашој манифестацији узима и школа из суседне општине, а други пут школа из Београда, па можемо рећи да је и ове године СМаГОШ међуопштинска манифестација. То су  ОШ,, Свети Сава“  из Баточине, и ОШ ,,Јајинци“ из Беграда. Школа из Баточине се представила са представом,, Побуна у библиотеци“ ментора Анђелке Јнковић, а школа из Београда представом ,, Шешир професора Косте Вујића“ ментора Татјане Весић.
Стари знанци су из ОШ,, Јован Шербановић“ из Рановца, који су учествовали на свих седам сусрета, а ове  године дошли су са представм ,,Извол`те у бајку са Снежаном пментора Сандре Антић и техничке подршке Јована Ивковића . Такође стари знанци су и ОШ,, Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола, који су се представили представом ,, Некада давно“ ментора Сузане Милошевић и техничке подршке Сретена Марковића.
Наша школа се представила са две представе које су настале у оквиру рада погона  Позоришна радионица ( драма, игра, плес) , Ученичке задруге,, За-другарство“, ментора Сузане Станковић. Млађи узраст је наступио са представом ,, Свињар“ драматизација бајке, а виши узраст са представом  ,, Покондирена тиква“ одломак из комедије.
Организација Сусрета се анализира  на састанцима Комисије за јавну и културну делатност школе, па се на састанку на почетку ове школске године ,  јавила идеја да  Сусрети добију и такмичарски карактер.

Категорије у којима су се представе такмичиле биле су:

  • Најбоља колективна игра
  • Најбољи сценски говор
  • Најбољи сценски покрет
  • Најбоља сценографиија
  • Најбоља костимографија

Представе  је  пратио  жири у саставу: Саша Радивојевић, глумац петровачког позоришта и наставница српског језика и књижевности у пензији, Госпава Радојковић.
Награде које су дељене учесницима  су симбол СМАГОШа у облику статуе  ( патуљак ), а које је инсфинансирала Ученичка задруга наше школе.
ОШ,, Свети Сава „ из Баточине је освојила награду за најбољу колективну игру, ОШ,, Јајинци“ из Београда награду  за најбољи сценски говор, ОШ,,Јован Шербановић“ из Рановца најбоља сценографија, ОШ,, Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола најбоља костимографија и школа домаћин награду за најбољи сценски покрет.
Општи закључак за ову школску годину  је да су Сусрети  били  успешни, да су остварени сви постављени задаци и циљеви.

А крајњи циљ оваквих сусрета драмских секција је подстицање и развијање позитивних вредности , као и креативних , социјалних, естетских и етичких потенцијала.За нас и нашу школу је важно да се кроз рад на представама подстакне сарадња, инклузивност и толеранција међу ученицима, а највжније је то што је наша манифестација постала пример добре праксе. Велико задовољсво и радост представља и то што су учесници Сусрета понели лепе и позитивне утиске  које ће надамо се пренети и на остале ученике и наставнике који нису били наши гости.