ВАЖНИ ЛИНКОВИ

РАСПОРЕД НАСТАВЕ (РТС 3)
за актуелну недељуРТС ПЛАНЕТА
- Праћење наставе уживоpedagog.rs - Пружање психолошке саветодавне подршке ученицима, родитељима и запосленима у установама образовања и васпитањаШколска библиотека (погледај више...)

Наша Фејсбук страница
Наш YouTube канал
Календар
Јул 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Анкета
Да ли Вам се допада школски сајт?

Допада ми се
Не допада ми се
Нисам сигуран/на


Резултати
Администрација


Заштита деце на интернету

 

КОЈЕ ПРЕТЊЕ ВРЕБАЈУ ДЕЦУ НА ИНТЕРНЕТУ И КАКО ИХ ЗАШТИТИТИ?

dete Заштита деце на Интернету!

Интернет је велики и важан извор информација, међу којима има врло корисних али и оних које су опасне по децу. Информишите се о могућностима и опасностима које Интернет носи, па у разговору са децом одредите правила понашања и предострожности које треба да предузимају и деца и одрасли у породици. Користите здрав разум у планирању и одлукама, будите стално у контакту са својом децом, слушајте их и разговарајте са њима, то су најбољи савети за заштиту деце на Интернету, баш као код других проблема са којом се деца могу сусрести.

Родитељи и старатељи

Интернет деци и младима нуди фантастичне могућности за откривање, повезивање и креирање. Међутим, приликом коришћења Интернета постоје и ризици. На пример, то је отворени прозор у свет који такође припада одраслима и садржи неодговарајуће материјале за децу.

 

Како родитељи могу да помогну деци да смање ове ризике? Нема једноставног одговора – ризици су различити и зависе од узраста детета и познавања рада на рачунару.

 

Најважније је учинити личне податке безбедним на рачунару, тј. заштити рачунар од вируса и стално надограђивати софтвер. Што се саме деце тиче, можете побољшати безбедност података помоћу поставки филтера и опција филтрирања садржаја које су доступне у већини програма.
Наравно, важно је да рачунарска опрема ради исправно. За децу и младе Интернет је пре свега друштвено окружење у којем могу срести пријатеље, али и непознате особе. На мрежи можете бити узнемиравани, претрпети насиље или чак злоупотребљени. Верујем да је најбоља заштита ослонити се на здрав разум. Од пресудне важности је обавестити децу о опасностима на Интернету тако да се понашају на безбедан начин, као и бити на располагању за разговор о било којим проблемима која деца имају приликом коришћења Интернета.

КЉУЧНИ ПРОБЛЕМИ

Коришћење Интернета је безбедно све док имате на уму три основне ствари:

1. Заштитите свој рачунар

  • Одржавајте оперативни систем ажурним
  • Користите антивирусни програм
  • Користите заштитни зид (Firewall)
  • Правите резервне копије важних датотека.
  • Будите пажљиви приликом преузимања садржаја.

2. Заштитите се на мрежи

  • Будите обазриви приликом саопштавања личних података
  • Имајте на уму са ким разговарате
  • Имајте на уму да на мрежи није све поуздано и да нису сви искрени

3. Поштујте правила

  • Морате се придржавати закона, чак и на Интернету
  • Водите рачуна о другима и о себи када сте на мрежи