Наш YouTube канал
Наша Фејсбук страница
Анкета
Да ли Вам се допада школски сајт?

Допада ми се
Не допада ми се
Нисам сигуран/на


Резултати
Календар
Фебруар 2020
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829


Администрација


Заштита деце на интернету

 

КОЈЕ ПРЕТЊЕ ВРЕБАЈУ ДЕЦУ НА ИНТЕРНЕТУ И КАКО ИХ ЗАШТИТИТИ?

dete Заштита деце на Интернету!

Интернет је велики и важан извор информација, међу којима има врло корисних али и оних које су опасне по децу. Информишите се о могућностима и опасностима које Интернет носи, па у разговору са децом одредите правила понашања и предострожности које треба да предузимају и деца и одрасли у породици. Користите здрав разум у планирању и одлукама, будите стално у контакту са својом децом, слушајте их и разговарајте са њима, то су најбољи савети за заштиту деце на Интернету, баш као код других проблема са којом се деца могу сусрести.

Родитељи и старатељи

Интернет деци и младима нуди фантастичне могућности за откривање, повезивање и креирање. Међутим, приликом коришћења Интернета постоје и ризици. На пример, то је отворени прозор у свет који такође припада одраслима и садржи неодговарајуће материјале за децу.

 

Како родитељи могу да помогну деци да смање ове ризике? Нема једноставног одговора – ризици су различити и зависе од узраста детета и познавања рада на рачунару.

 

Најважније је учинити личне податке безбедним на рачунару, тј. заштити рачунар од вируса и стално надограђивати софтвер. Што се саме деце тиче, можете побољшати безбедност података помоћу поставки филтера и опција филтрирања садржаја које су доступне у већини програма.
Наравно, важно је да рачунарска опрема ради исправно. За децу и младе Интернет је пре свега друштвено окружење у којем могу срести пријатеље, али и непознате особе. На мрежи можете бити узнемиравани, претрпети насиље или чак злоупотребљени. Верујем да је најбоља заштита ослонити се на здрав разум. Од пресудне важности је обавестити децу о опасностима на Интернету тако да се понашају на безбедан начин, као и бити на располагању за разговор о било којим проблемима која деца имају приликом коришћења Интернета.

КЉУЧНИ ПРОБЛЕМИ

Коришћење Интернета је безбедно све док имате на уму три основне ствари:

1. Заштитите свој рачунар

  • Одржавајте оперативни систем ажурним
  • Користите антивирусни програм
  • Користите заштитни зид (Firewall)
  • Правите резервне копије важних датотека.
  • Будите пажљиви приликом преузимања садржаја.

2. Заштитите се на мрежи

  • Будите обазриви приликом саопштавања личних података
  • Имајте на уму са ким разговарате
  • Имајте на уму да на мрежи није све поуздано и да нису сви искрени

3. Поштујте правила

  • Морате се придржавати закона, чак и на Интернету
  • Водите рачуна о другима и о себи када сте на мрежи